sâmbătă, 3 iulie 2010

Despre valoarea lucrurilor handmade

Se aude uneori câte o părere referitor la prețul produselor handmade- că-s prea scumpe, că pot și eu să înșir 2 mărgele pe o ață, că-s mai ieftini cerceii de plastic made in China, mai bine îmi cumpăr de la un magazin cu pretenții...etc.
M-am gândit de la o vreme încoace (de fapt, de când am început să pun un preț pe lucrurile pe care le manufacturăm) la valoarea corectă a produsului pe care îl vând.
Da, sună mercantil când faci trecerea de la cadou la produs, dar dacă vrem să fim sinceri, cuvintele contează. Cadoul îl faci cuiva pe care îl îndrăgești sau pe care abia îl cunoști, căruia vrei să-i faci o plăcere sau să îți faci ție o plăcere, urmărindu-i reacțiile, cu toate astea cadoul nu înseamnă lipsa unei valori financiare.
Evident, cealaltă valoare ar trebui să primeze. Cine poate pune preț pe un zâmbet sincer, pe bucurie, pe încântarea unui Mulțumesc! și pe toate emoțiile plăcute pe care le stârnește un cadou potrivit?
Mie, ca producător de posibile cadouri îmi revine sarcina ingrată de a calcula o valoare pentru timp, energie, idei, materiale, livrare etc...toate detaliile ascunse care fac un obiect capabil de a stârni acele emoții.  Uneori trebuie să vii cu o idee deosebită, după ce ai studiat preferințele persoanei respective și ai îndoieli dacă o s-o nimerești sau nu. Alteori trebuie să tot modifici o idee până este pe placul celei care o solicită- nu toți ne pricepem să ne facem ușor înțeleși.
Satisfacțiile producătorului de handmade- spre deosebire de cel care produce în serie- nu sunt doar financiare. De fapt, satisfacția- și motivația- provin din plăcerea de a crea, de a împărtăși, de a primi reacții pozitive. O dată mi s-a întâmplat să primesc o comandă pe ultima sută de metri, destinată unor bune prietene care plecau din țară și trebuiau să primească pachetul până în Moș Nicolae...așa că mi-am dat toată silința să termin repede, cu gândul la cele 3 prietene care urmau să-și despacheteze cadoul de rămas-bun...și a mers!
Prețul corect este cel care acoperă toată această investiție, de aceea la Casa cu cadouri rareori- dar rareori- hotărăsc să fac o reducere. Timpul nu reduce valoarea obiectului lucrat de mine. Însă uneori prefer să fac cadou cuiva ceva care chiar îi place- asta este plăcerea mea.
Pentru un obiect de care te îndrăgostești de la prima vedere, pe care știi că-l vei purta la nesfârșit și chiar îl porți, pentru energia pozitivă cu care a fost înzestrat la crearea lui, evaluează prețul după o singură întrebare: Merită sau nu?

Weekend plăcut!

Ralu
proprietar Casa cu cadouri

4 comentarii:

  1. Merita! :)
    Sunt de acord cu tine..trebuie sa punem un pret pe munca noastra, chiar daca nu este cea mai placuta activitate..

    RăspundețiȘtergere
  2. asta e cea mai grea sarcină - să găseşti preţul potrivit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata dreptate ai !!! Asta e dilela care imi mananca zilele de cateva saptamni incoace, de cand am primit comanda de invitatii de nunta... Poate ca articolul e vechi dar e de actualitate. ;)
    Apropo, ai un blog super... de 30 de minute ma tot plim si imi plac ideile tale :D

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord, fetelor, nu-i o treaba usoara. Exista numerooase formule de calcul folosite de cei care desfasoara o afacere constanta in handmade (implica costurile de productie en gros si abia apoi calculeaza en detail), insa nu se poate aplica in cazul Casei cu cadouri. Aici facem foarte rar comenzi in serie (mica), sa putem imparti costul total la nr de produse.
    Cand lucrezi ceva unicat, nu ai decat sa calculezi valoarea subiectiva: cat valoreaza pentru tine obiectul, pentru ca oricum nu ai de unde sa-ti imaginezi cat ar putea valora pentru altcineva. Simplu ca buna ziua!

    Mihaela, multumesc de apreciere, ma bucur ca blogul meu iti place.
    Apropo de invitatii, fiind mai multe produse de acelasi fel, e putin mai simplu de calculat un pret: costul materialelor, al manoperei (timpul sau gradul de dificultate), al transportului (daca nu e platit separat, de client) constituie un pret total. Impartit la numarul de produse, ar trebui sa-ti dea o cifra pe care tu sa o verifici. Daca iti convine sa te apuci de treaba in conditiile respective, start!, daca nu, recalculeaza pana la valoarea la care crezi ca o merita produsele tale :).

    Mult spor in toate!

    Cu prietenie,

    Raluca
    proprietar Casa cu cadouri

    RăspundețiȘtergere