duminică, 26 decembrie 2010

Arta de a dărui


Am auzit și eu pe undeva că de luat, mai poți lua și cu forța, însă de primit, nu-i poți forța pe alții să primească.  Așadar, și actul de a dărui cum se cuvine necesită anumite abilități, alături de o anumită delicatețe și grație- exersate sau înăscute- care să le deschidă și celorlalți sufletul în fața darului.
Aceste rânduri se referă mai puțin la obiecte, subiectul- de data asta fiind chiar tu, cel sau cea care te pregătești să dăruiești. Cine a zis că poți dărui doar lucruri materiale? De fiecare dată, într-o anumită măsură dăruiești ceva din tine, fie bucăți mai mici sau mai măricele. Hai să ne gândim împreună cum:
-Ne aflăm într-o zonă a iubitorilor de handmade, deci nu putem trece cu vederea lucrurile pe care le poți face cu mâinile tale. De la chestii mai complicate care necesită un anumit grad de experiență până la a coace prăjiturile la care te pricepi cel mai bine și a le ambala frumos pentru a fi oferite. Să completezi cu mâna ta o felicitare (de preferință, handmade) în loc să o trimiți la grămadă pe email este tot ceva făcut cu mâna ta. “Handmade rules” pentru că cei care îl pun în practică pun ceva din energia lor personală. Pentru cei apropiați mai ales, asta va însemna bucuria că te-ai gândit cu adevărat la ei.
Dacă nu te pricepi la niciuna din cele enumerate (sau ți-e frică să încerci), poți lua în considerare achiziționarea de lucruri handmade de la cei care o fac cu drag și vei avea -cel mai sigur- cadouri unice, personalizate dacă dorești pentru destinatarii lor. Arată că îi consideri persoane unice, cu gusturi și preferințe unice.
-Talentul tău poate fi o sursă minunată pentru a dărui. Poate știi să cânți, să pictezi, să dansezi, să îi faci pe ceilalți să râdă? Atunci de ce să nu îți împarți darurile în cel mai frumos mod cu putință? O poți face pentru prietenii și apropiații tăi sau pentru oameni pe care nu îi cunoști. Poți vizita centre de copii- nu dulciurile și jucăriile le hrănesc sufletelele ci pur si simplu timpul și atenția ta. Dacă ai talent la ceva- pictat, cântat, orice- ajută la organizarea unui spectacol. Crede-mă, ai numai de câștigat!
Iată un proiect care te poate inspira: the-little-people.org
-Vorbeam mai sus de abilitățile tale: dacă nu în domeniul handmade, atunci cu siguranță în alt domeniu te pricepi să faci lucrurile să meargă. Poate știi să organizezi o petrecere-surpriză sau poate îți place să planifici excursii. Întotdeauna suntem mai buni la ceva decât alții. Dacă tu crezi că abilitățile tale sunt banale, te vei bucura să constați că și acestea sunt apreciate, și nu doar în sezonul de iarnă. Îți recomand să arunci o privire pe proiecte precum dincolodebani sau alte comunități în care poți oferi ceva din ceea ce știi să faci.
-Timpul tău- poate avea valoare adăugată când hotărăști să îl oferi și altora, fără obligații. Fie că îți faci timp să vizitezi prieteni mai îndepărtați, să duci o floare unui coleg internat la spital sau chiar să suni o mătușă care nu te-a mai auzit de ani de zile, e un cadou drăguț, cu costuri minime din partea ta și care de obicei contează mai mult decât crezi.
Dacă nu ai nici timp, nici chef, nici talent de împărtășit, dacă fugi de interacțiunea umană și preferi anonimatul- tot îți rămâne o șansă  de a dărui. Sunt multe cazuri sociale- oameni care suferă și sunt copleșiți de probleme- cărora le prind bine donațiile tale. Nu trebuie să suferi alături de ei, dar le poți ușura poverile prin gesturi mici care uneori nu implica alte eforturi în afară de un SMS sau un online banking. 
Și dacă vrei să dăruiești din simplu spirit civic, o poți face cu ajutorul comunităților virtuale precum Freeycle: ceea ce nu-ți mai trebuie nu se poate numi chiar dar, însă poate ajunge la cineva care se va bucura.
În concluzie, arta de a dărui începe de la atitudine: trebuie să pornești cu bunăvoință, restul se vor adăuga pe drum. Dacă vrei să dăruiești, ocaziile și modalitățile sunt nenumărate.
Cadouri minunate!

Un comentariu:

  1. Stimate doamne, iertata-mi fie indrazneala, dar aveti o leapsa de la mine la http://plohotnuke.wordpress.com/2011/01/09/leapsa-pe-fapte-2010/
    Mi-ar placea mult sa ne povestiti despre cele mai importante chestii care vi s-au intamplat in 2010! :X
    Plecaciuni respectuoase! :P

    RăspundețiȘtergere