luni, 29 iulie 2013

Bucuria de a darui

Sa faci un cadou frumos poate fi considerat o arta. Unii o practica firesc, cu usurinta, altii sunt la nivel de incepatori, dar exerseaza, pe cand altora oferitul de cadouri le da de-a dreptul batai de cap.
Pentru fiecare dintre voi, imi pun la dispozitie ideile si priceperea, ca sa aveti satisfactia unui cadou reusit.Sunt contactabila :)
Pana una, alta, vreau sa va impartasesc o observatie care va va ajuta sa vedeti mai clar semnificatia activitatii de a darui si sa alegeti in cunostinta de cauza.
Nu-i mare filozofie. 
Oferind cadouri, ne asteptam sa obtinem ceva in schimb. O stare placuta. A mea, a celui care primeste sau ambele variante simultan. Eu primesc un feedback pozitiv, vad cum i se lumineaza fata sau un alt gest asemanator. El/ea primeste ceva frumos sau util sau si-si (evident, nu iau in calcul varianta "nu-i place", pentru ca se presupune ca am alocat timp si interes pentru a face un cadou pe placul persoanei respective).
Asadar, primul pas cand pornim sa alegem un cadou nu este bugetul, ci sa vedem unde inclina balanta bucuriei.
"Cui vreau sa-i fac o bucurie?"
Mie sau sarbatoritului?

1. Cadoul visurilor mele
Daca ai cumparat macar o data un cadou pe care ti l-ai fi dorit pentru tine, atunci stii la ce ma refer. Este si asta o practica intalnita in viata reala, sa faci cuiva un cadou pe care ti-ar fi placut chiar tie sa-l primesti. Daca se intampla asta, destinatarul e gresit! Opreste-l pentru tine si cauta mai departe. Ai obtinut garantat o bucurie- pe a ta.
Sanse micute sa il bucuri si pe celalalt.

2. Cadoul neutru
Ai gasit totusi un obiect pe care nu ti-l doresti pentru tine, ci i s-ar potrivi cadorisitului. Observa si in acest caz ce asteptari ai: sa te simti bine cand i-l oferi, cand il descopera, cand il foloseste? Sa se bucure, sa-l foloseasca cu placere? Cui vrei sa-i faci o bucurie? Daca raspunsul este "persoanei sarbatorite" sau "si lui, si mie", atunci esti pe calea cea buna.
Sanse rezonabile sa nimeresti ceva.

3. Cadoul visurilor sale
Suntem inca in miezul problemei. Ai gasit un cadou care nu-ti trezeste nicio reactie, poate chiar iti displace personal si n-ai vrea sa il primesti vreodata, dar stii sigur ca persoanei care urmeaza sa-l primeasca ii va aduce satisfactie. De fapt doresti sa ii oferi persoanei respective o stare placuta, o bucurie neconditionata si asta s-ar putea numi meta-cadou, daca am face filozofia cadoului :).
Sanse mari sa te apropii de cadoul potrivit, 

4.Cadoul ideal
Si am lasat la urma cadoul ideal, cel care aduce deopotriva bucurie persoanei respective cat si tie. Mai greu de gasit, dar nu imposibil. Cadoul cu energie pozitiva.
Cum il gasesti? Poate nu e asta intrebare potrivita. Poate ca e ceva ce trebuie sa faci chiar tu, in cazul in care nu se gaseste de cumparat. Varianta rapida este cea in care cadoul consta intr-un produs usor de obtinut. O carte, de exemplu, daca iti place si tie si prietenului tau, poate fi o bucurie pentru amandoi, probabil o sa ti-o dea si tie s-o citesti, daca o ceri :)
Si de aici discutia se poate ramifica. Este ceva de cumparat, de facut, de organizat etc? Cine, ce si cum? Si cand? Si asa mai departe.
Eu zic sa continuam cu o alta ocazie.
Pana atunci, astept parerile voastre. De curiozitate.



p.s. poate stiti deja expresia latina Do ut des, Iti dau ca sa imi dai. Nu am adus in discutie cadourile interesate pentru ca subiectul nu ma intereseaza, dar daca vreti si aveti idei de pornire, putem sa dezvoltam.








Un comentariu:

  1. cel mai frumos sentiment consider ca este acela pe care il ai in momentul in care daruiesti cuiva si esti recompensat cu un zambet...simti bucuria din sufletul lui

    RăspundețiȘtergere