Eu ziceam ca:
Afara (adica in afara Romaniei), termeni precum recycle, upcycle, trashioneco-friendly sunt cunoscuti si apreciati pe piata lucrurilor handmade. Pentru unele nici nu avem inca echivalent in limba romana, ceea ce arata interesul scazut pentru aceasta zona, de altfel generoasa, a lucrurilor artizanale (la urma-urmei, nici pentru handmade nu s-a inradacinat inca un termen clar, care sa sune romaneste, atat de noua e miscarea). sau
Si totusi, lucrurile care se pot obtine din reutilizarea numeroaselor resurse aflate la indemana sunt adesea mai ingenioase si mai surprinzatoare decat cele facute din materiale pentru a caror productie, distributie si vanzare se cheltuiesc multe resurse.
Poate ca a fi eco in adevaratul sens al cuvantului nu e inca la indemana pentru multe dintre noi (personal, am avut dificultati pana am gasit hartie reciclata pentru ambalajele noastre). Materialele organice : in, canepa etc nu se gasesc usor si ieftin (inca). Dar raman inca variante foarte viabile de a produce eco.
- Multe produse vandute in regim second hand pot fi folosite pentru a extrage materiale naturale (sau nu) de buna calitate si intr-o stare de la foarte buna la impecabila.
- In stocurile personale – ma refer la dulapurile noastre sau ale cunostintelor, se ingramadesc adesea obiecte nepurtate, neuzate, care aduna praful in loc sa intre in circuitul obiectelor prin societate
- Obiecte folosite si uzate in diverse grade isi pot gasi noi utilizari prin recombinarea unor parti din ele in noi feluri. Capace, ambalaje, hartie, textile etc- transformate in parti ale unor noi obiecte. Ceva mai nou la noi in tara, dar foarte interesant si provocator pentru artizani din alte tari, care au inteles ca ecologia poate fi si un trend si un lucru benefic pentru mediu si o afacere.
Casa cu cadouri isi bazeaza activitatea pe acest gen de refolosire a resurselor, incercand pe cat posibil sa folosim ceea ce avem deja in moduri cat mai ingenioase si care sa poata fi puse in aplicare si de altii. De la productie pana la ambalare, incercam sa re-punem in valoare ceva ce a mai fost deja folosit, sa dam viata unor obiecte condamnate la degradare lenta – chiar si pentru un timp scurt."
Voi ce parere aveti?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu